Μια διδακτική επίσκεψη στο εργοστάσιο γυαλιού BA Glass

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Καλλιγιάννης

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου το τμήμα Μηχανολόγων της Β’ τάξης και μέλη της ομάδας της σχολικής μας εφημερίδας με την καθηγήτρια μηχανολογίας κα Κουλουβάρη και την φιλόλογο κα Αντωνάτου επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο γυαλιού BA Glass ( πρώην YOULA ).

Μας υποδέχθηκε η Γραμματέας Διοίκησης του εργοστασίου κα Βασιλική Βαρβάρα, η οποία μας οδήγησε αρχικά στον χώρο των συσκέψεων, όπου ο δ\ντης Παραγωγής κος Γιώργος Λούβαρης μας έκανε την παρουσίαση της επιχείρησης και μας εξήγησε την γραμμή παραγωγής πριν την παρακολουθήσουμε ζωντανά στο εργοστάσιο. Παρών ήταν και ο κος Μιχάλης Κολιός , υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού και μισθοδοσίας.

Το BA Glass παράγει γυάλινους περιέκτες – μπουκάλια για μπύρα, κρασί, αναψυκτικά και ποτά ( spirit ) αλλά και για λάδι, όπως επίσης και βαζάκια για τρόφιμα. Στο πελατολόγιο τους ανήκουν μεγάλες επιχειρήσεις ( Coca Cola, Heineken, Metaxa, Campari, Unilever και άλλοι ).

Στην συνέχεια μας ενημέρωσε σχετικά με τις πρώτες ύλες από τις οποίες φτιάχνεται το γυαλί.

Μάθαμε ότι το μάρμαρο καθιστά το γυαλί πιο εύπλαστο και το υαλόθραυσμα είναι πολύ σημαντικό. Ενώ όμως σε όλες τις άλλες χώρες το υαλόθραυσμα από ανακυκλωμένα μπουκάλια είναι το 60% των υλικών, στην Ελλάδα αυτό είναι μόνο το 17%. Είμαστε πολύ πίσω στο θέμα της ανακύκλωσης.

Η ξενάγησή μας ξεκίνησε αφού πρώτα πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, στολή, υποδήματα, γυαλιά και ωτοασπίδες.

Η ξενάγηση μας ξεκίνησε με συνοδό τον κο Δημήτρη Αλεβιζάκη.

1η Στάση : Οι πρώτες ύλες

2η Στάση : Ένα τμήμα της παραγωγής, το πιο καθοριστικό, είναι ο κλίβανος, στον οποίο η θερμοκρασία αγγίζει τούς 1500 – 1600 c. Μέσα από τις καμινάδες του ανακυκλώνεται η ενέργεια αυτή, ώστε να μην εκλύεται στον εξωτερικό χώρο, ενώ πυρίμαχα κανάλια μεταφέρουν το λιωμένο γυαλί σε τέσσερις μηχανές.

Προσφάτως ,το εργοστάσιο εγκατέστησε φίλτρο για τη μείωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Το εργοστάσιο παράγει 250 μπουκάλια το λεπτό ανά μηχανή. Αυτό σημαίνει 15.000 μπουκάλια την ώρα x 4 μηχανές = 60.000 μπουκάλια την ώρα.

Όταν το μπουκάλι από την υαλόμαζα φθάνει να πάρει σχήμα έχει θερμοκρασία 500c και πέφτει σταδιακά στους 80 βαθμούς με την εξομάλυνση του θερμοκρασιακού στρες ώστε να μην σπάει και οδηγείται στην φάση που ονομάζεται ¨Ψυχρό τέλος¨.

3η Στάση : Ακολουθεί ο οπτικός έλεγχος μέσω καμερών που φωτογραφίζουν τα μπουκάλια ελέγχοντας 3 σημεία : περιλαίμιο – πλευρικό τοίχωμα – πάτο

4η Στάση : Η κα Όλγα Μυλωνά μας υποδέχτηκε στον ποιοτικό έλεγχο. Ελέγχεται το πάχος του σχήματος και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά. Στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου μάθαμε τα πιο σημαντικά ελαττώματα που καθιστούν έναν περιέκτη ακατάλληλο και τον οδηγούν στην ανακύκλωση – όπως συμφύσεις γυαλιού, εγκλωβισμένη πέτρα ή φυσαλίδα ή ακόμα και λεκέδες. Πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια του καταναλωτή.

5η Στάση : Ο χώρος των καλουπιών, όπου η διευθύνουσα κα Χάρις Ζυγούρη μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες.

6η Στάση : Τελειώνοντας την ξενάγηση μας στο εργοστάσιο είδαμε τον χώρο παλετοποίησης και συσκευασίας.

Επιστρέφοντας στον χώρο συσκέψεων οι οικοδεσπότες μας είχαν την καλοσύνη να προσφέρουν σε όλους μας από ένα lunch box με νοστιμότατο σάντουιτς, χυμό και μπάρα δημητριακών!

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την ιδιαίτερη προσοχή που μας έδειξαν και για τις γνώσεις που μας μετέδωσαν. Η εμπειρία θα μας μείνει αξέχαστη!

3 σχόλια στο “Άμμος ήτανε προτού γυαλί να γίνει…”
  1. Πςςςς, το δικό μου Λύκειο δεν μας πήγαινε ποτέ τόσο ενδιαφέρουσες εκδρομές 😯 Συγχαρητήρια σε όσους έφτιαξαν το άρθρο !!!!

  2. Πάρα πολύ ωραίο το άρθρο! Είναι ωραίο να γνωρίζεις πως φτιάχνονται τα μπουκάλια . Η ανακύκλωση είναι η διάσωση ενός υλικού που, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και μοιάζει άχρηστο, δεν έχει χάσει την αξία του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ ακόμα. Έτσι, αντί να το απορρίψουμε στο περιβάλλον, το επιστρέφουμε στον οικονομικό κύκλο επιτυγχάνοντας προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας. Οι φωτογραφίες είναι πολύ ωραίες!

  3. Είναι σ!ίγουρα μια από τις εκπαιδευτικές εκδρομές που με τον βιωματικό τους χαρακτήρα θα σας μείνουν αξέχαστες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *