Η 4η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από φιλοζωικές οργανώσεις της Ολλανδίας με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την τύχη εκατομμυρίων ζώων που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες και καθιερώνεται, πλέον, ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας κάθε σχολικού έτους, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας.

Στη χώρα μας ζουν χιλιάδες αδέσποτα ζώα είτε λόγω της ανευθυνότητας αυτών που τα εγκατέλειψαν είτε λόγω της γενικότερης έλλειψης κουλτούρας μέριμνας για τα αδέσποτα, παρόλο που αυτό πλέον εμπίπτει στις υποχρεώσεις των δήμων της χώρας.

Τα συναντάμε σε κάθε μας βήμα. Κατοικούν μόνιμα σε πλατείες, περιπλανιούνται στις γειτονιές,  είναι σταθεροί θαμώνες μαγαζιών και συχνά μας συνοδεύουν τα βράδια μέχρι το σπίτι. Ας μην παραλείψουμε όμως ότι τα αδέσποτα ζώα – ιδίως όταν σχηματίζουν αγέλη- μπορούν να γίνουν επιθετικά-, οπότε για το καλό όλων θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα.

Η χώρα μας κατέχει μια θλιβερή πρωτιά σε περιστατικά κακοποίησης ζώων σε όλη την επικράτεια, πράγμα που δεν περιποιεί τιμή για τον λαό και τον πολιτισμό μας.

Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα –όπως και απέναντι στους συνανθρώπους μας- δείχνει τον πολιτισμό και την παιδεία μιας κοινωνίας. Η εγκατάλειψή τους στο δρόμο, επειδή “βαρεθήκαμε” ή “κουραστήκαμε”, δεν μπορεί να θεωρείται λύση. Η κακομεταχείρισή τους, για να γελάσουμε δεν μπορεί να θεωρείται παιχνίδι. Όσο για τους πολυάριθμους τρόπους, που έχουμε σκεφτεί για να “καθαρίσουμε” τη γειτονιά μας από αυτά, είναι θέμα που πρέπει να μας γεμίζει ντροπή και φρίκη.

Εκείνα μας δίνουν την αγάπη τους και το μόνο που ζητούν είναι να μην τα εγκαταλείψουμε. Μάλιστα, πολλές είναι οι έρευνες που σήμερα επιβεβαιώνουν την προσφορά των κατοικίδιων τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία.

Αρκεί να βάλουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας στη θέση τους και να αναλάβουμε δράση. Η υιοθεσία ενός σκύλου ή μιας γάτας είναι υπόθεση σοβαρή και απαιτεί σκέψη και ανάληψη ευθύνης.

Πρόσφατα στο προαύλειο του σχολείου μας έκανε την εμφάνισή του ένα γατάκι που δειλά δειλά ανακατευόταν ανάμεσα στα παιδιά αναζητώντας τροφή.

Το εντόπισαν οι μαθητές και μαθήτριες του περιβαλλοντικού προγράμματος του σχολείου, κατά τη διάρκεια των εργασιών τους στα πλαίσια του προγράμματος

« Αειφορικές διαδρομές με έμπνευση ». Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν στη θέα της μικρής γατούλας και συζήτησαν με την διευθύντρια και υπεύθυνη του προγράμματος, τι θα μπορούσαν να κάνουν για να την προστατεύσουν.

Αποφάσισαν λοιπόν να υιοθετήσει το σχολείο μας το χαριτωμένο τετράποδο και μάλιστα οι μαθητές άρχισαν αμέσως την κατασκευή ενός γατόσπιτου.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί συμφώνησαν με την πρωτοβουλία των παιδιών και όλοι μαζί διάλεξαν και το όνομα της μικρής χαριτωμένης: Πέπη!

Η Πέπη αποτελεί στο εξής μέλος της οικογένειας του σχολείου μας και όλοι θα την φροντίζουμε με τον καλύτερο τρόπο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *