Κορώνα των επιστημών, θαυματουργή Χημεία,
και μέσ΄από τα σκύβαλα στολίδια βγάζεις και πετράδια.
Μπορείς τα τίμια να τα πλάσης με την ατιμία,
να βρης παλμούς ερωτικούς και μέσα στην καρδιά την άδεια;

Κωστής Παλαμάς

Το πείραμα του Ερατοσθένη: υπολογίζοντας την περιφέρεια της Γης

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 το σχολείο μας συμμετείχε στην πανελλήνια δράση για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης με τη μέθοδο του Ερατοσθένη, που οργανώθηκε από την ΠΑΝΕΚΦΕ.

Συγκεκριμένα οι μαθητές του τμήματος Α3 στις 12.30 κατέβηκαν στο προαύλιο του σχολείου, χωρίστηκαν σε ομάδες και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους π. Βασιλείου Κουνάβη και κας Νικολέντζου Ράνιας μέτρησαν το μήκος ενός ξύλου και της σκιάς του πάνω στο δάπεδο. Στη συνέχεια με αυτές τις δύο μόνο μετρήσεις και με τη χρήση απλών μαθηματικών τύπων, υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της γης, επαναλαμβάνοντας το πείραμα που ο Ερατοσθένης είχε πραγματοποιήσει τον 30 π.χ. αιώνα. 

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Αιγάλεω, κος Φιλιόγλου Μιχάλης (Βιολόγος, Msc εκπαιδευτικός) επισκέφθηκε το σχολείο μας για την πραγματοποίηση πειραμάτων χημείας – βιοχημείας με τη συμμετοχή των καθηγητών π. Βασιλείου Κουνάβη, κας Μαρίας Χουλιαροπούλου και κας Ράνιας Νικολέντζου.

Οι μαθητές των τμημάτων Γ2 και Γ4 μετά την παρακολούθηση μιας σύντομης παρουσίασης της δομής των βιομορίων, της κυτταρικής διαίρεσης και του θεωρητικού υπόβαθρου του πειράματος, πέτυχαν να απομονώσουν το DNA μιας μπανάνας.

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πειραματική διαδικασία.

Οι μαθητές του τμήματος Α4 συμμετείχαν σε σειρά πειραμάτων χημικών αντιδράσεων οξέων – βάσεων, μέτρησης pH με τη χρήση πεχαμετρικού χαρτιού, χρήσης δεικτών (κόκκινο λάχανο) κ.α.

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα πειράματα.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στον κ. Φιλιόγλου που για άλλη μια χρονιά ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας για την πραγματοποίηση των πειραμάτων.

Από ΠΕΓΚΥ ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ

Καθηγήτρια φιλόλογος, πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Υπηρετεί με οργανική θέση στο Πρότυπο & 1ο ΕΠΑ.Λ Χαϊδαρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *