Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια του μαθήματος Προσανατολισμού Γεωργία και Περιβάλλον με πρωτοβουλία της καθηγήτριας γεωπονικής κας Χατζηγρηγορίου Αικατερίνης, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στο σχολείο, με τίτλο:
“Ανακύκλωση – Αλλάζοντας Συμπεριφορές… Αλλάζουμε το μέλλον”
της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ). Οι μαθητές της Α΄ τάξης ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που προκύπτουν στο αστικό και φυσικό περιβάλλον από τη μη ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους αυτοί και οι οικογένειές τους μπορούν να συμμετέχουν σωστά και ολοκληρωμένα στα προγράμματα ανακύκλωσης.
Μπορούμε να γίνουμε ένα σχολείο με μηδενικά σκουπίδια;
Αν ο καθένας μας τοποθετούσε τα πλαστικά, τα χαρτικά, τα γυάλινα μπουκάλια, τα ρούχα-παπούτσια-τσάντες-ζώνες, τα μεταλλικά κουτάκια και τα οργανικά υλικά στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;
Κάποια από τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι: η μείωση της χρησιμοποιούμενης καθαρής πρώτης ύλης, η αύξηση χώρου και διάρκειας ζωής των χωματερών, η μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, κατανάλωσης νερού και περιβαλλοντικής μόλυνσης. Επιπλέον η ανακύκλωση συμβάλλει στη μείωση των αστικών απορριμμάτων που πρέπει να συλλεχθούν από τους δήμους και να μεταφερθούν σε ολοένα πιο δυσεύρετους χώρους υγειονομικής ταφής. (ΧΥΤΑ)
Καλλιόπη Πασσά , Α4
Επειδή ως κοινωνία υπερκαταναλώνουμε υλικά αγαθά και γεμίζουμε την φύση σκουπίδια, με την ανακύκλωση θα μοορέσουμε να πετύχουμε την επαναχρησιμοποίησή τους αποφεύγοντας την εξάντληση του φυσικού πλούτου και μειώνοντας την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.
Χάρης Πετρόπουλος , Α4
Αξίζει να σημειωθεί πως ανακυκλώνοντας αποκτάμε οικολογική συνείδηση. Μαθαίνοντας από μικρή ηλικία τα οφέλη της ανακύκλωσης το άτομο κινητοποιείται και με άλλους τρόπους για την προστασία του περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα της ανακύκλωσης θα δικαιώσει τόσο τη φύση όσο και τον άνθρωπο.
Κλεονίκη Ραγκούση, Α4