Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου του 2022 μαθητές των τμημάτων ΓΟΧ 1, ΓΥΝ & ΓΥΦ καθώς και μέλη της συντακτικής ομάδας του blog και της σχολικής μας εφημερίδας επισκεφθήκαμε το Θωρηκτό Αβέρωφ που βρίσκεται στην περιοχή Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Ήταν μια υπέροχη ημέρα αν και είχε λίγο κρύο δεν πτοηθήκαμε καθόλου. Στη συνέχεια, όταν φτάσαμε στο λιμάνι, αντικρίσαμε το Θωρηκτό. Από μακριά μας φάνηκε μικρό αλλά όταν φτάσαμε από κοντά τότε καταλάβαμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο καράβι. Περιμέναμε πως και πως να ανέβουμε στο κατάστρωμα του πλοίου. Είχαμε δώσει ραντεβού στις 12:00 το μεσημέρι. Σιγά – Σιγά αρχίσαμε να περπατάμε όλοι, να πάμε δηλαδή να πιούμε καφέ, να κάνουμε βόλτες και φυσικά να απολαύσουμε τα κότερα, τα καράβια ακόμα και τον κόσμο. Όταν πήγε σχεδόν 11:30 το πρωί συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να αποχωρήσουμε για να πάμε στο Θωρηκτό Αβέρωφ. Συγκεκριμένα όταν φτάσαμε στο καράβι περιμέναμε πως και πως για να ανεβούμε.

Όταν ανεβήκαμε νιώσαμε μια χαρά που μας βγήκε αυθόρμητα. Αφού ανεβήκαμε όλοι στο πλοίο τότε ο ξεναγός ξεκίνησε να μας λέει όλη την ιστορία για το καράβι που ονομάζεται “Γεώργιος Αβέρωφ”.

Ξεκινώντας την ξενάγηση περιηγηθήκαμε στον εσωτερικό χώρο του καραβιού. Εν τω μεταξύ πληροφορηθήκαμε εν συντομία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, που τον έκαναν ξεχωριστό στην εποχή του, και προσκυνήσαμε στο ωραίο και κατανυκτικό Εκκλησάκι του πλοίου, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Προχωρώντας στο επόμενο επίπεδο μέσα στο καράβι, ο ξεναγός μας περιέγραφε τη ζωή του πληρώματος κατά τις περιόδους ειρήνης αλλά και τις περιόδους πολέμου. Είδαμε τα μαγειρεία, τα οποία ήταν χωρισμένα ανάλογα με την βαθμίδα του πληρώματος στα μαγειρεία των ναυτών, των υπαξιωματικών, των αξιωματικών και του ναυάρχου. Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι ήταν και ο χώρος ενδιαίτησης των ναυτών και των αρμενιστών του πλοίου. Εν καιρώ πολέμου το πλοίο ήταν στελεχωμένο μέχρι 1200 άτομα πλήρωμα και το Αβέρωφ φρόντιζε να εφοδιάζει με φαγητό και τα γύρω πλοία, όταν αυτό ήταν αναγκαίο. Κατά μήκος του χώρου υπήρχαν διάφορα ιστορικά κειμήλια και ανάμεσα σε αυτά είχαμε την ευλογία να δούμε από κοντά και τον κουβά, στον οποίο με θαυματουργικό τρόπο σχηματίστηκε το ομοίωμα του Αγίου Νικολάου και αποτέλεσε σημάδι από τον Θεό για την νίκη στην ναυμαχία της Έλλης τον Δεκέμβριο του 1912. Στο τελευταίο επίπεδο της ξενάγησης μας, μπορέσαμε να δούμε την επίσημη τραπεζαρία, όπου εν καιρώ πολέμου γίνονταν τα διάφορα συμβούλια για τη λήψη αποφάσεων, ενώ εν καιρώ ειρήνης υποδέχονταν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως επίσης είδαμε και τα ιδιαίτερα διαμερίσματα των αξιωματικών και του ναυάρχου Π. Κουντουριώτη. Σε όλα τα επίπεδα του πλοίου υπήρχαν ομοιώματα, που έφεραν τις στολές του πληρώματος ανάλογα με την κάθε βαθμίδα, ναύτες – υπαξιωματικοί – αξιωματικοί – ναύαρχος. Ξεχωριστή εντύπωση προξένησαν τα διακρινόμενα για την ακρίβειά τους κανόνια και πυροβόλα του πλοίου, τα οποία αποτελούσαν τον φόβο και τρόμο των εχθρών του Γένους μας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΡΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΜΟΥΡΤΖΗ ΦΑΙΗ

6 σχόλια στο “Εκδρομή στο Θωρηκτό Αβέρωφ”
  1. 110 χρόνια πέρασαν από το 1912 που το Θωρηκτό Αβέρωφ, η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου απελευθέρωσε το ένα μετά το άλλο τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου κ ανάγκασε τους Τούρκους να κλειστούν στα Δαρδανέλια. Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά, Οινούσσες, Αη Στράτης ήταν πια ελεύθερα χάρη στον ψυχωμένο ελληνικό στόλο κ τον χαρισματικό ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη!
    Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε κοντά μας αυτό το εμβληματικό πλοίο – ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας για να κρατά ζωντανή την ιστορική μας μνήμη!

  2. Πλωτό Ναυτικό Μουσείο
    Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο (Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ») και το μετέφερε στο Φάληρο. Εκεί βρίσκεται από τότε και τιμά με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και την ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος.

    Απόδοση τιμών
    Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που εισέρχονται στο λιμάνι του Φαλήρου πρέπει να τιμήσουν το «Γ. Αβέρωφ».

    Ο κυβερνήτης διατάζει το πλήρωμα «προς το Θωρηκτό Αβέρωφ Ακινησία Αριστερά (ή δεξιά ανάλογα με την πλευρά του πλοίου που φαίνεται το θωρηκτό)» και με το σχετικό σφύριγμα το πλήρωμα στέκεται σε στάση προσοχής πάνω στο κατάστρωμα κοιτώντας προς την πλευρά του θωρηκτού και οι αξιωματικοί χαιρετούν το θρυλικό θωρηκτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *